Jäta navigatsioon vahele

Teksti suurus

Kontrastsus

×

Ma olin unustanud, mida tähendab õppida…

Noorsootöötaja Eilika Lukkonen kirjutab oma väliskoolituse kogemusest – tegu on mitteformaalse õppimise võimalusi ja mõju tutvustava koolitusega The Power of Non Formal Education.

Millised olid Teie peamised põhjused, mis motiveerisid Teid  sellel koolitustegevusel osalema?

Nagu ma koolitusel mainisin olin kaotamas usku mite formaalsesse õppesse. Oma iga päeva töös ja koolis ma muud ei kuulnudki kui kasutame mitte formaalset õpet ja mulle tundus et see seisnebki põhiliselt mängudes. Samuti ei näinud ma vahepeal enam oma töö tulemust. Tean küll, et noorsootöö tulemsued on pikaajalised, kuid siiski ei vähendanud see mu fustratsiooni. Kui ma end koolitusele kirja panin tahtsin saad uusi praktikaid ja kogemusi. Tahtsin saada toimivaid lahendusi.

Kuivõrd vastas antud koolitustegevus Teie ootustele ja isiklikele õpieesmärkidele? 

Mind pole juba mitu aastat koolitused üllatanud või tunne, et ma iga päev midagi õpin oli juba kadumas. Üks tähtsamaid asju, mida ma koolitusel õppisin oli õppimine ise. Ma olin unustanud mis tähendab õppida  ja siiani tundus, et noorsootöös tuli kõik iseenest.Tunnet, et ma ei saa midagi aru, et kõik on keeruline seostasin ma ainult keemia ja füüsikaga, mida ma tänini ei mõista. Ma ei suutnud esialgu näha terve koolituse tervikut. Lisaks sellele oli see ülesehitatud veidike erinevalt kui Eestis. Üldiselt olen harjunud, et koolitused peavad väga läbimõeldud olema, et koolitaja ja osaleja teavad minuti pealt mis toimub. Ma usun, et koolitajad teadsid aga minu jaoks oli uudne, et koolitatav ei teadnud.  Ma ei saa öelda, et see koolitus muutis kõiki minu seniseid tõekspidamisi, kuid kindlasti näitas see mulle inimeste erinevaid seisukohti  ja kuidas nad kriisiolukorras käituvad. Juba eelnevas projektis (välismaal töövarjuks olles) märkasin ma, et on nii palju erinevai asju mida ma ei mõista näiteks kuidas inimestega manipuleeritakse. Koolitusel sain aru, kuidas informatsiooni ja  vahendite väikenegi piiramine võib tulemust kohutavalt muuta. Selle pika jutu peale võisk öelda, et see koolitus ületas kõik minu ootused.