Jäta navigatsioon vahele

Teksti suurus

Kontrastsus

×

Sofi vabatahtliku lugu: Mul oli tunne, et külastan teatri lavatagust

Sofi oli detsembris 2020 vabatahtlik Tallinna Toidupangas. Ühe suurorganisatsiooni igapäevaelu nägemine andis kaasa uued kogemused pikaajalisse teenistusse sõitmiseks. Siseriikliku teenistuse toimumisele aitas tugiorganisatsioonina kaasa Continuous Action.

Oma kogemusloo pani Sofi kirja küsimuste toel.

Miks ma valisin Toidupanga ja kuidas ma sellest teada sain?

Minu kohtumine Toidupangaga oli juhuslik. Ootasin, et sõita oma pikaajalisse teenistusse Hispaanias, aga see lükati ootamatult edasi jaanuarisse 2021. Minu saatva organisatsiooni Continuous Action’i esindaja soovitas mul selle kuu produktiivselt täita, omandada rohkem vabatahtliku tegevuse kogemusi ja teisi enne jõule aidata. Ma olin kohe nõus, olin täis motivatsiooni ja soovi saada vabatahtliku töö kogemusi enne Hispaaniasse minekut. Ma ei kahetsenud seda kuidagi.

Mis tegevusi pakkus mulle Toidupank?

Alguses kuulsin Toidupanga juhatajalt, et jõulukuu on kiire, vabatahtlikke palju ja tööd võib isegi vähe olla.. Kuid siis, oli iga kord järjest rohkem ülesandeid, näiteks sain organisatsiooni abistada digitaalse disaini ja fotograafia vallas luues neile jõulukaarte. Samuti oli ülesandeks toidukogumispäevadel piltide tegemine.
Minu põhiülesanneks oli toidupakkide kogumine puudustkannatavatele peredele ja eakatele, aga tegin laos ka muud huvitavat tööd – näiteks sorteerisin annetatud toitu. Mul oli tunne, et külastasin teatri lavatagust.
Protsess oli üsna keeruline, kui arvestada sellega, et toitu saada soovivaid inimesi oli palju ja meid oli vähe – sageli oli vaja töötada nagu jõusaalis. Aga minu kolleegid, juhatajad ja meie kokk tegid selle protsessi lihtsamaks ja lõbusamaks ja maitsvaks. Selle eest olen nendele väga tänulik! Sellise intensiivse töö käigus unustasin isegi kvaliteetseid fotosid teha, et teiega jagada.

Mis oskusi arendasin vabatahtlikuna?

See vabatahtlik tegevus õpetas mulle kannatlikkust, oskust leida ühine keel erinevas vanuses inimestega ja ka aitas leida uusi sõpru erinevatest riikidest ja valdkonnadest, kelle poole saan tulevikus pöörduda.
Ja mis on sama oluline – sain teada kuidas paberkarpe korralikult jalgadega lõhkuda, mis väga aitab negatiivsest energiast ja agressiivsusest vabaneda, nagu ütles meie juhataja Irina:)!
Mis on minu jaoks päris tähtis, kuna eesti keel ei ole minu emakeel – alguses oli mul üsna keeruline end selles keeles selgitada, aga nagu öeldakse – keelt õpitakse kõige paremini siis, kui satutakse meeleheitlikku olukorda… sel viisil minu eesti keel hakkas tasapisi paranema. Ka eestlastel on seal palju võimalusi vene ja teiste võõrkeelte harjutamiseks, kuna seal on ka välisvabatahtlikke.

Miks olla vabatahtlik?

Mina ütleks nii – kontoris veedetud tunde ei mäleta keegi oma elu lõpust. Tähtis on veeta rohkem aega koos heade ja armastatud inimestega, kuid peate ka midagi tegema, et muuta maailm paremaks. Elage seikluselu, riskige ja proovige uusi asju. Pidage meeles, et tänu sotsiaalmeedia arengule võib teie lugu kesta põlvkondi. Mis loo sina räägid?

Soovitus uuele vabatahtlikule

Kõik probleemid, mured ja küsimused ütle koordinaatorile! Selleks on ta seal olemas. Soovitan kannatlikkust, täpsust ja head tuju ning soovi teha head mitte ainult jõuludeks, vaid ka aasta jooksul.

Miks on minu jaoks oluline siseriiklik vabatahtlik teenistus?

Vabatahtlik töö pole mitte ainult võimalus uurida mõne teise Euroopa riigi kultuuri ja tunda ennast rohkem eurooplasena, vaid ka võimalus tõestada ennast tõelise kodanikuna – aidata muuta oma riik paremaks ja oma inimesi õnnelikumaks.

Sofi osales lühiajalises siseriiklikus vabatahtliku teenistuse projektis “Unified Actions”. Projekti rahastab Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse Agentuur Euroopa Solidaarsuskorpus programmi vahenditest.